Moj otrok je “Lidlcek” kaj pa zdaj?

Sobota zjutraj je... jaz pa na kavcu hiberniram, ker nas je danes tamala ze ob petih zjutraj vrgla v zrak in je zdaj koncnoooo zaspala. Pa sem ze mislila vceraj da bo morda spanje zdaj kaj boljse, saj je dva dni nazaj prespala celo noc, danes pa se je spet odlocila zbujati na par ur. Sicer prvo rundo spi nekje od 4-6 ur a kaj ko se potem zbuja na 60-90 minut. Ampak ok, se vedno smo na boljsem kot nekateri, ki vecino noci res prebedijo. Fuuuul nisem jutranji tip in ze od nekdaj rada spim, tako da sploh ne vem kako bi tak tempo zdrzala, hehe ampak sej itak pravijo, kar se mora, nije tezko, hehe. Ampak jaaa, vcasih je... in to zeloooooo. Pa se tolazimo, da bo itak slej ko prej minlo. Ampak boogsigavedi kdaj, haha. Malo se tolazim in jamram po spletu.... nekateri pravijo namrec, da zna pomagat, ce se se komu drugemu zasmilis ali pa vidis, da imajo drugi iste ali pa se manj zavidljive situacije, hehe. Malo privoscljivo a ne? Ampak mamice vejo o cem govorim, lazje je ker smo pac vsi v istem dreku, ki je vcasih zlat, vcasih pa malo zasmrdi, hehe. 

Vbistvu sploh ne vem kaj je point te objave... ampak med svojo hibernacijo na kavcu sem kar pricela malo tapkat po tipkovnici in zdaj se mi zdi da se objava pise kar sama od sebe... Ampak vmes vbistvu razmisljam, katere teme bi se lahko dotaknila.... in prvo kar mi pade na pamet....ja, lahko bi govorila o najbolj zloglasni temi ta trenutek(jaa, o koroni, itak), ampak se zal ne bom spuscala na ta nivo, ker se mi zdi da je vse skupaj na politicni globalni ravni ze slo predalec... in bom svoje mnenje o tem na spletu raje zadrzala zase. Se je pa zadnje case v novicah in na socialnih omrezjih razglabljalo o tem kako so otroci obleceni in kako nekateri starsi v oceh sebe in otrok zanicujejo otroke, ki se ne oblacijo v znamke ki bi bile njihovemu materialnemu stanju po godu oz. pri tej tematiki gre doticno za otroke, ki jim starsi kupujejo oblacila v Lidlu... ker haloooo, oblacil pa res ne mores kupiti v isti trgovini, kot pa si zgaran fizicen delavec pred tabo v vrsti kupuje sendvic z dvema rezinama pariske in eno rezino sira. Ker ja, mislim halo?

Ponavadi si mislim svoje... a sem se zdaj kljub temu odlocila, da temu namenim kancek pozornosti in se malo razpisem. In ja, naj ze kar na zacetku povem, da je tudi nase dete eno izmed mnogih LIDLCKOV, tako kot so jih ostali poimenovali. Ampak jaz to povem z ponosom, ker kljub temu, da ima gor hlace, ki so v Lidlu stale bore 4 eure, so le te narejene organsko iz lana... medtem ko je zloglasna majica tvojega malcka znamke moschino, gucci, guess, benetton...  itak tako kot milijon drugih reci ravno tako narejena v Bangladesu in jo je ravno tako sival otrok za par centov. Ampak ne, ker je cena majice pac pokazatelj, koliko je oseba vredna in koliko je vreden tvoj glas in stas. Pa jooooj, kam smo mi to prisli? In kot, da ze to ni dovolj, moras s prijateljico na kavi in to v prico otrok razlagat, kako ne stekas kako lahko nekdo v isti trgovini kot kupi kruh, kupi se oblacila za otroka, ker to je pa ja viseeeek vsega. In to v Lidlu... ker ce bi pa Moschino zraven oblacil prodajal se hrano, bi blo pa to top shit in bi bli vsi navduseni, kako super so to zrihtali, da lahko dobis vse na enem mestu, a ne? Ja, tako smo narejeni ljudje, oziroma tiste izjeme, ki svoje otroke, namesto da bi jih ucili strpnosti vcasih celo nevede in podzavestno delamo nestrpne. Sej ves, s partnerjem si ravno vceraj zvecer po vecerji,, ko si mislila da dete ze spi, razpravljala o tem, kako je od sosede tamali spet prinesel pol Lidla v solo in kako ti svojega otroka nikoli ne bi oblekla v tako ceneno robo. Otroci pa itak... tudi ce se ti zdi da ne slisijo, slisijo... in se kako! In se vcasih tudi nehote, podzavestno pricnejo koga izogibat, pa se tega sploh ne zavedajo. 

Vcasih ko takole razmisljam... pa res bi bilo po eni strani boljse, da bi se v nase solstvo uvedlo uniforme.... potem vsaj ne bi bilo mozno kazati s prstom in se norcevati, ter na bogih mladih umih puscati raznih frustracij in travm ter jim zbijati samozavesti, ki je itak ze zaradi druzbenih omrezij dovolj naceta. Vcasih se je stas kazal s tem s kaksnim avtom je prisel stars po otroka v solo, danes pa so premoznejsi sli se dlje. Svojo majhnost so sedaj z etiketiranjem revnejsih se bolj povdarili in prestopili vse meje dobrega okusa in clovecnosti. Clovek bi moral biti clovek a me je vcasih ze sram ce jih enacim z zivalmi... ker si tudi zivali tega ne zasluzijo. In res se v taksnem malo zamislis in se vprasas, kdo je pravzaprav tukaj reven? Moj otrok, ki ima hlace in majico iz Lidla, ki je vedno sit, previt, srecen in si zanj vzamemo cas... ali tvoj, ki je cel dan zaprt v sobo za racunalnikom in telefonom, ce pa pride in se zeli igrati pa ti itak nimas casa, ker si se po sluzbi zabasana z delom pozno v noc? Jaz bi temu rekla se vecja revscina, ki se z lidlcki sploh ne more primerjat. 

Tako, pa sem pristavila svoj piskrcek. Dvomim, da bo kaj pomagalo, sem se pa malo razpihala in marsikomu stopila na zulj ali pa mu dala za misliti. Moznosti je vec, kako pa je clanek vplival nate je pa druga stvar.

Tako da dragi moji lidlcki, jaz sem v mislih z vami, tako ali drugace! Mate vi to! 




Comments

Post a Comment

back to top